Módszertan

Az időnél gyorsabban

Az idő nem lehet gyorsabb egy cég fejlődésénél. Magyarországon független adatfelvételi cégként először mi építjük ki a CAPI-hálózatunkat. A függetlenek között elsők vagyunk, de ismerjük a Magyarországon működő capi rendszereket, ezért lehetőségünk van elkerülni a meglévő rendszerek hibáit. Így nálunk a CAPI előnyei mind élvezhetők a PAPI-s adatfelvétellel szemben a CAPI hátrányai nélkül:

Gyorsaság: nincs nyomda, posta, rögzítés, adattisztítás.
Nyomonkövethetőség: folyamatos kontrol az adatfelvétel alakulásáról.
Pontosabb adatok: a kérdőív logikai rendszerének egységét, az adatok tartományát a kérdezési program biztosítja, ami egyben azt is jelenti, hogy kérdezői figyelmetlenségből nem maradhat ki kérdés.
Új technikák kivitelezése: kérdezés során filmeket, hanganyagokat lehet lejátszani a válaszadónak.
Részadatbázis előállítása: az adatfelvétel alatt is előállítható a már elkészült kérdőívekből egy részadatbázis jelentősebb plusz költség nélkül.

Pontosabb ellenőrzés: a CAPI-vel dolgozó kérdező "feketedobozába" jobban belelátunk, mint a papíron dolgozó kérdező esetében. Látjuk pontosan, mikor készíti el a kérdőívet, mennyi ideig tart egy interjú vagy akár azt is, hány percet töltenek el egy-egy kérdés kitöltésével. Az adatok elemzése nagyban hozzásegíti kollégáinkat a szabálytalanul dolgozó kérdezők kiszűrésében.

Az előnyökhöz nem társulnak hátrányok. A CAPI-s adatfelvétel nem kerül semmivel se többe, mint a papíron végzett kérdezés. Amivel drágább egyik oldalon a CAPI (gépek, szoftver), azt ellensúlyozza a másik oldalon az új technológia által kiváltott folyamatok (nyomda, posta, rögzítés, editálás, adattisztítás) költségeinek megtakarítása és az egyszerűbb lebonyolítás.

A költségen kívül a másik legnagyobb hátránya a CAPI-s rendszereknek, hogy a gépek akkumulátora nem bírja energiával a kérdezést, ezért a kérdezők csak ott tudnak interjút készíteni, ahol a kérdezettek hajlandóak áramot biztosítani a laptopok számára. Ez első hallásra nem tűnik komoly problémának, a kérdezőbiztosok mégis ezzel küzdenek a legtöbbet. A mi rendszerünkbe beállított gépek akkumulátora 10,5 órán keresztül bírja energiával, ami megoldja ezt a problémát is.

Mi tudjuk, hogyan lehet megtudni

A szociológiai felméréseknek nincs olyan módszere, amellyel kollégáink a sok év alatt, amióta a szakmában dolgoznak, ne találkoztak volna. Minden módszert kipróbáltunk, ismerünk, értünk.

Ez a tudás teszi csapatunkat alkalmassá arra, hogy a piac- és közvélemény-kutatás bármelyik területén megbirkózzon a legnehezebb feladattal is.

Tudásunkat hatékonyan tudjuk átadni az egész országot lefedő kérdezői hálózatban dolgozó kérdezők és egyéb feladatokat ellátó kollégáink számára.

Nagy hangsúlyt fektetünk az ismeretek, információk átadására, és a folyamatok ellenőrzésére, szabályok betartására, betartatására.

Csomóponton

Saját in-hall termünk Budapest legfrekventáltabb pontján található.

A Nyugati pályaudvar, a 3-as Metro és a körúton közlekedő 4-es-6-os villamosok megállói olyan csomópontot képeznek a városban, ahol folyamatos a gyalogos forgalom, amiben a társadalom legkülönbözőbb rétegei is megtalálhatóak.

A terület nagy forgalma a többféle közlekedési eszköz találkozásának köszönhetően nem korlátozódik csak a környéken lakó emberekre, ezért in-hall tesztek lebonyolítására tökéletesen alkalmas.

Az in-hall tesztekre kialakított termünk előtt egy 6m2-es fogadó tér található, amely alkalmas az utcáról behívott emberek előszurésére.

A közel 35 m2-es teremben, ahol a tesztek során az adatfelvételt végezzük, paravánokkal 8 kérdezői asztalt tudunk egymástól elszeparálni, megteremtve a nyugodt és minőségi munkavégzés feltételeit.

A nagyobb városokban és Budapesten speciálisan csak in-hall tesztek kérdezésére kiképzett csapatokkal végezzük a vizsgálatok terepmunkáját.

Kiválasztás és kiválóság

Megtalálni a megfelelő alanyt és megtudni tőle a kutatás témájával kapcsolatban mindent, amit ő tud: ezt nyújthatja a megrendelő számára ez a módszer, ha profik végzik.

Az ország egész területén tartunk kapcsolatot olyan nagy tapasztalattal bíró kollégákkal, akik az interjúzás minden csínját-bínját ismerik.

Az aranymosók szorgalmával, kitartásával és figyelmével irányítják, követik a beszélgetés folyását, és nem hagyják elúszni a kincset érő információt.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

Mystery shopping titkos ügynökei

A próbavásárló csak akkor marad titokban, ha külsőségeiben megjeleníti a célcsoportra jellemző attribútumokat és felkészültségében képes arra, hogy természetes viselkedéssel, lámpaláz nélkül játssza végig a szerepét. Itt nem csak a „kibillenés” okozhat problémát, hanem a túljátszás is. A kompetencia hiányából fakadó túlkompenzálás az ügyintézőnek/eladónak ugyanúgy feltűnik, mint a valós érdeklődés hiánya.

Amennyiben a próbavásárló lebukik, az ügyintéző rájön, nem egy hétköznapi érdeklődővel/vásárlóval van dolga. A lebukás után már nem egy általános szituációt mér fel a próbavásárló és erről nem is fog tudni, ha az eladó elég jól játssza a szerepét és nem buktatja le magát. A legjobb próbavásárlók azok, akiknek nem kell mások bőrébe bújni, hanem ők maguk is megfelelnek a célcsoport kritériumainak. Nem eljátsszák az érdeklődést/vásárlást, hanem ők maguk is érintettek, mint érdeklődő/vásárlók a kutatást érintő témában.

Ehhez egy viszonylag nagy hálózatot fenntartó rendszerre van szükség, ami olyan struktúrában épül fel, ahol meg vannak azok a szintek, ahonnan a személyes ismeretség alapján ki lehet választani a legmegfelelőbb embereket az adott feladatra. A mi instruktori, kérdezői hálózatunk méretében és felépítésében is tökéletesen megfelel ezeknek a kívánalmaknak.

Csak jó emberekkel

A fókuszcsoportos kutatás a legnépszerűbb kvalitatív kutatási forma. A szűrőfeltételek alapján meghívott emberek általában egy pontosan meghatározott célcsoportnak kell megfeleljenek. A fókuszcsoportok sikere két részből áll. Ebbol az egyik érinti a lebonyolítást végzo szervezőcsapatot, ez pedig a beszervezett emberek „minősége”.

Minőségnek nevezzük a célcsoportnak történő megfelelést. Egy fókusz csoport során nem sokat ér egy olyan ember véleménye, aki nem kompetens a kutatás témájában. Mi csak olyan szervezokkel dolgozunk együtt, akik számtalanszor bizonyították rátermettségüket, és hosszú távú kapcsolat sikerességében bízva csak olyan embereket szerveznek be a csoportokra, akik az előzetesen egyeztetett szurőkérdőívnek 100%-osan megfelelnek. Ebben látjuk mi a szervezés oldaláról a professzionálisan lebonyolított fókuszcsoportot, aminek az eredménye alkalmas arra, hogy minőségi válaszokkal szolgáljon a kutatás során feltett kérdésekre.

Fókuszterem

Csoportjainkat olyan detektívtükrös terembe szervezzük, ahol a megrendelő nyomon tudja követni a beszélgetés fonalát. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a beszélgetés közben is új kiegészítésekkel/kérdésekkel alakítsa a kutatás menetét. A csoportokról DVD felvételt biztosítunk, ami megkönnyíti a kutató számára a tanulmány elkészítését.

Szakma a szakmában

Milyen formában, mikor, hogyan kell feltenni a kérdést ahhoz, hogy azt a választ kapjuk, amelyre kíváncsiak vagyunk.

Úgy megfogalmazni egy kérdést, hogy azt mindenki értse. A kérdőíven belül akkor feltenni a kérdést, amikor nem befolyásoljuk vele a többi kérdés válaszát.

Olyan formába önteni, hogy az a legegyszerűbben és leggyorsabban legyen kitölthető.

Valamikor ezek tudása egy külön szakma volt, most szakma a szakmában, ami alapján úgy tűnhet, nem is olyan fontos.

Ha mégis fontos, akkor ezt a speciális tudást nálunk megtalálható.

Minden jó, ha jó a vége

Az utolsó fázis a mi profilunkban az adatrögzítés, adatfeldolgozás.

A kérdőíveket txt-fileba rögzítjük. Javítást, adattisztítást csak a lerögzített adatokon végzünk erre a célra írt külön programmal vagy SPSS-syntaxokkal.

Ez egy utószűrő rendszer, ennek az eljárásnak az az előnye, hogy programhiba miatt nem vesznek el adatok, hiszen a filehoz, ami 100%-ban megegyezik a kérdőív-adatokkal, mindig vissza lehet nyúlni, és a hibás programot, syntaxot kicserélve újra lehet kezdeni a javítást.

Az adatrögzítésért felelős vezető 18 éves feldolgozói múlttal rendelkezik. Csapata jelenleg 15 főből áll, akik több éve folyamatosan bizonyítják precizitásukat és rugalmasságukat.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

© 2020 Merito Field Kft. - Minden jog fenntartva

powered by kovacsattila.info